Ghidul pacientului

Chirurgia ortopedică și traumatologia au cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani.
Progresele în abordarea inciziei minime în chirurgia genunchiului, gleznei și piciorului oferă noi posibilități în gestionarea patologiilor și îmbunătățesc prognosticul pacientului.

Etapele procesului de diagnostic
și tratament

Diagnosticul

Odată ajuns în cabinetul de consultații, veți fi întrebat de care sunt acuzele dumneavoastră, o descriere a acestora, precum și de un posibil mecanism de apariție.

După această etapă, va urma examenul clinic în care se vor testa multiple elemente anatomice, în funcție de acuzele dumneavoastră. Totodată, în cazul în care aveți documente medicale anterioare sau examinări, este util să le aveți la dumneavoastră. În anumite situații, pentru a stabili diagnosticul final, este nevoie de examinări imagistice suplimentare precum radiografia, ecografie musculo-scheletală, imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) sau examinare prin tomografie computerizată (CT). Diagnosticul este esențial, fiind extrem de important în ghidarea tratamentului ulterior.

Tratamentul

Tratamentul din cadrul specialității noastre este de două tipuri: conservativ (nehirurgical) sau chirurgical. 

Tratamentul nechirurgical este cel mai des utilizat, cu rezultate foarte bune în majoritatea cazurilor, și constă în:

  • recuperare de tip fiziokinetoterapie;
  • imobilizare;
  • ortezare;
  • tratament antialgic și antiinflamator;
  • infiltrații intrarticulare;
  • îmbunătățirea ergonomiei;
  • ajustarea efortului fizic.

Tratamentul chirurgical este de asemenea utilizat în cadrul specialității noastre pentru tratamentul diferitelor patologii, și în funcție de leziune, poate fi minim-invaziv sau clasic.

Pregătirea pentru operație

În cazul în care se consideră necesară intervenția chirurgicală, medicul specialist va discuta cu dumneavoastră toate opțiunile de tratament disponibile.

Se vor discuta de asemenea opțiunile de anestezie, dar și complicațiile care pot să apară postoperator. Totodată, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de tipul de anestezie indicat, se va putea solicita o serie de investigații suplimentare până la internare.

Internarea în spital

Pentru internare la un spital de stat aveți nevoie de:

  • bilet de trimitere de la medicul de familie către Ortopedie;
  • cardul de sănătate sau adeverință înlocuitoare de card în situația în care acesta a fost emis;
  • adeverință de la locul de muncă privind numărul de zile de concediu medical în ultimele 12 luni, în cazul în care necesitați acordarea de concediu medical;
  • copie după concediile medicale anterioare în cazul în care ați avut în ultimul timp;
  • buletin.

Pentru internarea la un spital privat, aveți nevoie de:

  • cardul de sănătate sau adeverință înlocuitoare de card în situația în care acesta a fost emis;
  • adeverință de la locul de muncă privind numărul de zile de concediu medical în ultimele 12 luni, în cazul în care necesitați acordarea de concediu medical;
  • copie după concediile medicale anterioare în cazul în care ați avut în ultimul timp;
  • buletin.

La internare este important să veniți fără să fi mâncat sau băut lichide în ultimele 10 ore. 

După internare, se va explica din nou procedura chirurgicală, tipul de anestezie și se va obține acordul dumneavoastră informat. 

Recuperarea

Recuperarea va depinde de tipul de intervenție chirurgicală pe care ați avut-o, în unele situații fiind permisă mobilizarea imediată, iar în cadrul altor intervenții este  nevoie de o perioadă de imobilizare.

Componenta de recuperare de tip fiziokinetoterapie este deosebit de importantă în multe dintre patologiile tratate de noi, ajutând enorm la o recuperare bună și rapidă.

Dr. Dragoș Apostu căută să îmbunătățească viața pacienților restricționați sau imobilizați de afecțiuni musculo-scheletale sau leziuni, prin integrarea celor mai recente progrese medicale, biologice și tehnologice, în respectarea strictă a celor mai înalte standarde internaționale de îngrijire a pacienților!

Descoperă mai multe informații despre tratamentele chirurgicale ale patologiilor ortopedice în urma punerii diagnosticului unei afecțiuni.

Vezi care sunt cauzele, cum se pune diagnosticul unei afecțiuni, când este recomandată operația, cum se face pregătirea preoperatorie, cum decurge perioada internării și cum se face recuperarea postoperatorie.

Dr. Dragoș Apostu îți pune la dispoziție capacitățile și cunoștințele sale pentru a-ți oferi ție și celor dragi tratamente de ultimă oră și îngrijiri medicale de înaltă specialitate !

Tot ceea ce trebuie să știi despre pregătirea pentru operație, recuperarea după intervențiile chirurgicale, riscuri și complicații postoperatorii. Pentru mai multe detalii accesează documentele de mai jos!

Proteza de șold

Artroplastia totală de genunchi

Poziția ergonomică la birou

Hallux Valgus (Montul) - Ghidul pacientului

Reconstrucția ligamentului încrucișat anterior

Acordă importanța corespunzătoare sănătății picioarelor tale!