Hallux Valgus

Ce este halucele valg?

Halucele valg, sau montul, reprezintă o deviere a degetului mare de la picior prin modificări care implică atât osul, cât și țesuturile moi. Această deformitate produce în unele situații durere, deficit estetic, precum și dificultăți în purtarea încălțămintei. Evoluția este progresivă, afectând și alte degete de la picior. Totuși, este o patologie frecventă, datele arătând că aproximativ 1 din 4 adulți prezintă haluce valg.

Ce cauzează halucele valg?

Deși sunt mai multe cauze incriminate, cele mai importante sunt componenta genetică (istoricul familial) și utilizarea unei încălțăminte inadecvată (tocul înalt și lățime redusă în partea din față a piciorului).

Ce opțiuni de tratament sunt?

Tratamentul conservativ (nechirurgical)

1. Ajustarea încălțămintei. Prin utilizarea unei încălțăminte mai largi în partea din față și fără toc (ex. încălțămintea de tip barefoot), contactul dintre degetul mare și interiorul încălțămintei va fi redus, ceea ce va duce la scăderea durerii.

2. Ortezele sau separatoarele pentru haluce valg sunt foarte des utilizate, însă rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor .

Tratamentul conservativ (nechirurgical)

Tratamentul chirurgical se indică doar în cazul apariției durerii, și nu în scop estetic. Motivul este că orice intervenție chirurgicală, indiferent de cât de minim invazivă este, prezintă riscuri.

Tipuri de interventii chirurgicale

Necesarul pentru operație

  • Încălțăminte postoperatorie. După intervenția chirurgicală, este necesar a purta un pantof mai lat în partea din față a piciorului, pentru a face loc pansamentului postoperator și a nu exercita o presiune crescută asupra zonei de incizie. Acesta se recomandă a fi purtat pentru 4 săptămâni postoperator. Totodată, talpa trebuie să fie plată, fără diferență de nivel între partea din față și cea din spate a piciorului.
  • Îndepărtarea ojei de la nivelul piciorului care urmează a fi operat. Nerespectarea acestei indicații poate să crească riscul de infecții.
  • Prealabil internării, se va efectua un consult preanestezic în cadrul căruia vi se vor explica tipurile de anestezie posibile. Intervenția se poate face în regim de internare de zi, fără a necesita spitalizarea peste noapte.

Complicații

Orice intervenție chirurgicală poate avea complicații postoperatorii, acestea fiind reprezentate de recidiva (adică reapariția halucelui valg), tulburări de sensibilitate, neconsolidare, metatarsalgia de transfer.

Nefiind catalogate drept complicații propriu-zise, în primele zile după intervenția chirurgicală, există posibilitatea apariției unei mici hemoragii, echimoză (învinețirea degetului) sau tumefierea (creșterea în volum) a degetului, care nu produc probleme deosebite, urmând a se remite în următoarele zile.

Planul de recuperare postoperator

  • Plaga postoperatorie și firele de sutură. Se va practica pansamentul steril al plăgii postoperatorii la fiecare 7 zile de către medicul curant sau membrii echipei. În cazul în care simțiți pansamentul ca fiind strâns, contactați medicul curant în vederea schimbării pansamentului. Până la suprimarea firelor de sutură, se va evita contactul dintre apă și plaga postoperatorie. Pentru a face duș mai ușor, se poate utiliza pansamentul Hydrofilm de la Hartmann începând cu a 7-a zi postoperator. Firele de sutură se vor suprima între 2 și 3 săptămâni postoperator.
  • Mobilizarea. Va fi permis mersul cu încărcare completă din prima zi postoperator. Totodată, se recomandă evitarea mersului prelungit pentru 3 zile postoperator.
  • Crioterapie. În primele 3 zile postoperator, se recomandă aplicarea de gheață în zona operației.

Tratament medicamentos cuprinde 4 tipuri de medicamente:

  • Tratament antialgic (comprimate, administrare pe cale orală)
  • Tromboprofilaxie (soluție injecatbilă, administrare subcutanată, 7 zile)
  • Antibioprofilaxie (comprimate, administrare pe cale orală)
  • Protecție gastrică (comprimate, administrare pe cale orală)

Atenție! Vă rog a prelua rețeta de la farmacie înainte de internarea în spital.

  • Control postoperator. Vizitele cuprind in mod normal 3 vizite postoperatorii (la interval de 1-2-3 săptămâni postoperator), unde se va evalua plaga și se va efectua control radiologic în caz de nevoie.